Papieren boot

switch to English

De Zandbank / 2018 / 20 x 30 cm / photoprint on Dibond with plexiglass in a series of five

In 2012 maakte Aebele de eerste versie van zijn “Papieren boot”. Hij studeerde toen nog aan Academie Minerva in Groningen. Het bootje werd op verschillende festivals en kunstevenementen tentoongesteld en in 2013 werd het geselecteerd voor de expositie “Inside out, outside in” in Museum Belvédère. Na de verkoop van het eerste bootje aan de organisatie van de Greetsieler Woche, maakte Aebele een tweede versie die beter bestand is tegen weersinvloeden. In plaats van staal gebruikte hij aluminium en hij voegde afwateringsgaten toe zodat het bootje langere tijd op locatie kan liggen zonder vol te regenen. Dit bootje gebruikte Aebele voor een tweetal fotosessies en het werd onder andere tentoongesteld bij de kunstmanifestatie Open Stal in Oldeberkoop in 2018.

De sculptuur heeft alles te maken met droombeelden en kinderlijk optimisme, drijvend in het schemergebied tussen een functioneel vaartuig en een stuk speelgoed. Je zou er haast een tochtje in willen maken. Is het naïef om te denken dat dat kan?

In onderstaande fotoserie neemt de kunstenaar zelf de proef op de som. Hij stapt in het wankele scheepje, tracht zijn evenwicht te bewaren, zwaait met een roeispaan in de rondte maar slaat onvermijdelijk overboord. Ergens anders zie je hem toch te midden van eindeloos water richting de horizon varen. De titel van die foto, “De zandbank”, ontkracht de droom echter: de schipper pretendeert te varen maar is in werkelijkheid vastgelopen.

Het kunstwerk is daarmee een ode aan luchtkastelen, aan dromen die met een speld worden lek geprikt of die langzaam maar zeker leeglopen, en aan alle papieren bootjes die ondanks de woeste elementen hun tere lichaam nog niet aan de golven hebben prijsgegeven.